Hegyi levegő receptre: a Bagossy Brothers Company

A Bagossy Brothers Company erdélyi csapatként eljutott oda, ahova csak nagyon kevesen: az elmúlt évek egyik legnépszerűbb koncertzenekarává nőtték ki magukat itthon. Talán éppen azért, mert nem tesznek mást, egyszerű érzésekről, otthonról, kötődésről énekelnek sallangmentesen, őszintén. A Gyergyószentmiklóson alakult csapat több tízmilliós nézettségű videói is jól mutatják: valamit nagyon elkaptak. Mi a titkuk, hogyan látják szülővárosukat és Budapestet, és mit takar a #HEGYILEVEGŐ?

bartoktavasz2021_bagossy_brothers_company_c_sinco.jpgFotó: Bagossy Brothers Company

A kezdetek

A zenekar 2013-ban alakult Gyergyószentmiklóson, nevüket az alapító testvérpárról, Bagossy Norbertről (gitár, ének) és Bagossy Lászlóról (basszusgitár, vokál) kapták. Norbert így mesélt a testvérével való közös zenélésről: „Ennek csak előnye lehet szerintem, hiszen sokkal jobban ki tudunk bontakozni olyan ember mellett, aki a vérünk, és akit tényleg jól ismerünk. Könnyen tudunk rácsatlakozni egymás ötleteire: egy a rezgéshullámunk.” A csapatot emellett Bartis Szilárd (dob), Tatár Attila (gitár, vokál) és Kozma Zsombor (hegedű, harmonika, billentyűk) erősíti. Kezdetben Erdélyben arattak sikereket színpadon és rádióban egyaránt, dalaikat emellett több határon túli, magyarok lakta területen működő és magyarországi adó is sugározta. Zenéjük nehezen definiálható: van benne indie, alternatív, folk és egy csipetnyi abból a titkos fűszerből, ami rögtön felismerhetővé teszi a muzsikájukat.

Siker siker hátán

Az első szárnypróbálgatásokat egyre magabiztosabb léptek követték: három nagylemez és egy szimfonikus koncertalbum, slágerlista-vezető dalok, negyedik lemezükkel pedig idén februárban jöttek ki. A szakmai elismerések sem várattak soká magukra, 2020-ban övék lett az év hangfelvétele a Fonogramon, a Petőfi Zenei Díjat pedig két kategóriában is elhozták (Az év zenekara és Az év férfi előadója). 2020 második felében a DUE Médiahálózat 14 és 24 év közötti fiatalok körében végzett közvélemény-kutatásán kiderült, a Tankcsapda a legismertebb, a Bagossy Brothers Company pedig a legkedveltebb zenekar Magyarországon ebben a korosztályban. Népszerűségüket jól mutatja az is, hogy több videóklipjük is több tízmilliós nézettségnél jár: Olyan ő című videójukra már 37 milliószor, Valahol itt című dalukra eddig 15 milliószor kattintottak.

Gyergyószentmiklós, az örök szerelem

Sosem tagadták, hogy ezer szállal kötődnek szülővárosukhoz – a zenekar egy része még mindig ott él. „Amikor belefáradunk a nagyvárosi életbe, akkor jó hazamenni, amikor meg már váltanánk, élvezetes újra itt lenni. Nagyon jól kiegészíti egymást a két hely” – vallotta egy interjúban Bagossy László Gyergyószentmiklós és Budapest kapcsán. Norbert hozzátette: olyan környezetben nőttek fel, ahol nagyon könnyen ki lehetett menni a természetbe, piknikezni, sátrazni. „Nekünk még megadatott egy olyan gyermekkor, ahol nem volt mobiltelefon, ahol naplementére kellett hazaérnünk: ezt az életérzést hordozzuk magunkkal, és ez is van a dalainkban.”

bartoktavasz2021_bagossy_sivak_zsofia.jpgBagossy Brothers Company / Fotó © Sivák Zsófia

#HEGYILEVEGŐ és otthontól fűtött tél

Az említett életérzés a közönségüket is határozottan beszippantotta, olyannyira, hogy #HEGYILEVEGŐ névre hallgató hivatalos közösségi csoportjukban rengeteg rajongó osztja meg a zenekarral kapcsolatos élményeit, fotóit, videóit. „Mindig őszintén írunk és zenélünk, azt csináljuk, amit szeretünk, ezt pedig a közönségünk is megérzi. Talán ezért ilyen szoros a viszonyunk velük”fogalmaztak. 2020 telén a megszokottnál is bensőségesebb módon szóltak a zenéjüket kedvelőkhöz: Otthontól fűtött tél – Tájak, ízek, Bagossy címmel egy igazán különleges könyvvel lepték meg a közönséget. Tatár Attila gitáros elmondta: „Én lifestyle könyvnek szoktam nevezni, mivel a gasztronómia, a tájak és a történeteink útján bemutatja azt a világot, ahonnan érkeztünk.” A sztorik és a gyergyói táj mellett séfek közreműködésével olyan ételeket ismerhetnek meg az olvasók kicsit modernebb változatban, amiken a csapat tagjai felnőttek. „Nálunk például nem halászlé a menü karácsonykor, hanem töltött káposzta. Ezekbe a hagyományokba szerettünk volna bepillantást engedni mindenkinek” – emelte ki Bagossy Norbert.

bartoktavasz2021_bagossy_konyv.pngOtthontól fűtött tél – Tájak, ízek, Bagossy (Fotó: Bagossy Brothers Company)

Különleges videók

A zenekar különösen nagy hangsúlyt fektet a profi klipek készítésére. Ahogy arra gitárosuk még 2019-ben rámutatott, házi videós stábjuk segítségével az összes őrült ötletüket meg tudják valósítani. Jó pár olyan felvételük van, amit valami meglepő csattanóval zárnak le: az Iszom a bort esetében például – a Harry Potter ihletésére – egy csavarral egy teljesen más helyszín jelenik meg a klip végén. Egy marosvásárhelyi rádióstúdióban forgattak a város közepén, közel a lakótelepekhez, a végén mégis úgy tűnik, mintha Bagossy Norbert innen egyenesen egy csodálatos téli tájba lépne ki. A zenekar csak emiatt a pár másodpercért utazott el erre az Isten háta mögötti tanyasi csángó településre, ahol ráadásul a hóviszonyok okozta nehézségekkel is meg kellett küzdeniük.

Népzenei hatások és reflektálás az elmúlt évre

Bár a népzenei motívumok tetten érhetőek a csapat muzsikájában, meglepő módon csak Kozma Zsombor billentyűs, harmonikás, hegedűs „igazi” népzenész közülük. „Mi, többiek is találkoztunk a népzenével, mert olyan helyen nőttünk fel, ahol ez fontos szerepet játszik. Jártunk táncházba és nótázgattunk is, viszont a dalaink dallamvilágába nem tudatosan kerültek bele ezek a motívumok. (…) Ha dalt írok, valahogy ezek a dallamok jönnek fel mélyről, és ezeket a motívumokat, inspirációkat próbáljuk vegyíteni a modern gitárzenével”mondta Bagossy Norbert. Tatár Attila hozzátette: az Elviszlek című daluk volt az első, amibe Norbi belevitt egy kicsit a népi dallamvilágból. „Éjjel megébredt, és gyorsan ráénekelte ezt a ki tudja honnan érkezett dallamot a telefonjára, nehogy reggelre elfelejtse.”

„Keresem a biztost, innen nem mehetek messze el, kavarog egy kicsit minden, sok lesz ez a kérdőjel. Mindenki észben fürdik, hogy szúrtuk így ezt el? Korlátok, óceánok támaszthatnak-e újra fel?” – hangzik el legfrissebb, februárban megjelent lemezük címadó dalában, a Fordul a világban. A járványhelyzetre is reflektáló dalaik közül minden bizonnyal többet is hallhatunk majd május 22-i ingyenes online koncertjükön a Bartók Tavaszon.

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9616559036

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása