Élő művészet, avagy fesztivál a színfalak mögött

Aki követi a Bartók Tavasz programjait, megszokhatta, hogy a fesztivál mindennap más és más műsorral, világszínvonalú közvetítésekkel várja a nézőket. Sőt, az eseménysorozat a közösségimédia-felületein is változatos tartalmakkal jelentkezik: visszanézhetőek a legemlékezetesebb pillanatok, érdekességek derülnek ki a fellépőkről, élő bejelentkezéseink során pedig Nagy Dániel Viktor vezetésével időről időre be lehet lesni a kulisszák mögé is. Na de hogy zajlik egy ilyen bejelentkezés, és mit kell tudni ezekről a live-okról?

bartoktavasz2021_aranyember_c_posztosjanos.jpg

Az aranyember filmkoncert közvetítése / Fotó © Posztós János

Szellemi extrémsport – az élő adás adrenalinfröccse

Nagy Dániel Viktort nem kell bemutatni a színházba járó közönségnek, de a Junior Prima díjas színművész-énekes a Bartók Tavaszon tőle kevésbé megszokott szerepkörben látható: száguldó riporterként mutatja meg, hogyan zajlanak a fesztivál produkcióinak előkészületei, olyan helyekre kalauzolja el a nézőket, ahová egyébként sosem juthatnának el, és a próbákon kapja mikrofonvégre a fellépőket; egyszóval a fesztivál füle és szeme, akinek segítségével bekukucskálhatunk a backstage-ekbe. Előadóművészként pontosan tudja, hogyan szólítsa meg a szereplőket, hiszen jól ismeri azt a felfokozott lelkiállapotot és azt a jófajta feszültséget, amely ilyenkor a művészeket jellemzi.


„Most énekeltünk először Esztivel, és csodálatos volt”

Charlie 2020-ban jó néhány év hallgatás után új albummal jelentkezett, amelynek dalait – a legnagyobb slágerek mellett persze – május 19-én hallhatja a közönség a Bartók Tavasz közvetítésén. Nagy Dániel Viktor és a fesztivál stábja pár napja látogatott el a zenekar Müpában tartott próbájára, ahol sikerült elcsípni egy beszélgetésre az élő legendát. Charlie lelkesen mesélt egyebek mellett arról is, hogy óriási örömére a Jazz+Azból és saját jazzformációjából is ismert Váczi Eszter is csatlakozott a csapathoz, és azt is megosztotta a Facebook népével, mit ad neki a zene, hogyan élte meg a koncert és közönség nélküli hónapokat, és mit érez most, hogy ismét színpadra állhat.

 

 „Készen állunk a rajtra”  

Állandó krónikásunk, Dani ott volt az indie folkrock erdélyi nagykövetei, vagyis a Bagossy Brothers Company próbáján is, ahol kifaggatta a fiúkat legutóbbi lemezbemutató koncertfilmjükről, és arról is, hogy mit üzennének a kezdő zenekaroknak. Szó esett önazonosságról, harmóniáról és a zenekaron belüli dinamikáról, és aki végignézi a beszélgetést, megtudhatja azt is, miként készülnek a dalaik, és szoktak-e a banda tagjai veszekedni. 

 bartoktavasz2021_bagossy_brothers_company_c_sinco.jpgBagossy Brothers Company / Fotó © sinco

Brutális szerelemféltés a tánc nyelvén elmesélve

Mi az a kortárs néptánc, hogy viszonyul a „hagyományos” néptánchoz, mitől különleges a Magyar Nemzeti Táncegyüttes készülő ősbemutatója? Zsuráfszky Zoltán, a társulat művészeti igazgatója az összes kérdésetekre és még annál is többre választ adott: azt is megtudhatjuk a vele készült élő interjúból, hogy miként kerekedhet végzetes, már-már horrorisztikus végkifejlet egy egyszerűnek induló szerelmi történetből, de azt sem tartotta titokban, hogyan lehet a pandémia hónapjai alatt egy home office-ban rekedt táncegyüttest „életben tartani”. 

 

„Ilyet épeszű vonósnégyes nem csinál”

Vagy mégis? A megújult Kelemen Kvartett szinte történelmi tettre készül, két koncertjük során Bartók összes vonósnégyesét eljátsszák. Na de mi köze Bartóknak Woody Allenhez, mitől új ez a mostani felállás, és vajon miből ered a tagok közötti végtelen bizalom és irigylésre méltó összhang? Egyáltalán: kinek köszönhető, hogy az elsőre elrugaszkodottnak tűnő ötletet végül valóra váltották? Kelemen Barnabás, a kvartett vezetője mesélt mindezekről a Bartók Tavasz stábjának.

Még nincs vége

Ha újra megnéznétek a korábbi live-beszélgetéseket vagy nem szeretnétek lemaradni az ezután következőkről, látogassatok el a Bartók Tavasz Facebook-oldalára, és merüljetek el a tartalmakban! Ott találjátok meg a legfontosabb híreket és tudnivalókat, de végigböngészhetitek a fesztivál eddigi legemlékezetesebb pillanatait felvonultató galériákat és a werkfilmeket is, így mindenképp érdemes csatlakozni a fesztivál egyre bővülő közösségéhez.

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr7516564628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása