Ide jön a világ – 5 különleges nemzetközi program a Bartók Tavaszon

Flamenco Spanyolországból, újcirkusz Ausztráliából, barokk zenei csemege Hollandiából, világzene Maliból, punk, jazz és trombitamuzsika Amerikából... és ez még csak a kezdet! Kivételes nemzetközi felhozatallal készül idén a Bartók Tavasz: áprilisban akkor is úgy érezhetjük, hogy beutazzuk a világot, ha ki sem tesszük a lábunkat a magyar fővárosból, a lenyűgöző produkciókért cserébe pedig szuvenírképp tapsviharba csomagolva a fellépőknek adhatjuk a szívünket! Megpörgettük a képzeletbeli földgömböt, és ráböktünk néhány varázslatos helyre, ahonnan már biztosan érkezik egy-egy izgalmas formáció. Mutassuk? Mutatjuk!

bartok_tavasz_2022_image_c_kallai-toth_anett.jpgFotó: Kállai-Tóth Anett

Brisbane, Ausztrália: a Circa mozdulatmágusai

2004-es alapítása óta a brisbane-i kollektíva nem csupán Ausztrália, de a világ egyik legjelentősebb újcirkusztársulatává nőtte ki magát: hat kontinens közel félszáz országát meghódítva emberek millióinak bizonyították, hogy mindent tudnak a mozgásművészetről, a fizika határait feszegető mozdulatok mágiájáról, kockázatvállalásról, bizalomról, erőről és szépségről. Logójukban az i helyetti felkiáltójel is maga a játékosság és könnyedség, ám közben a lehetetlenre fittyet hányva, a veszély szemébe nézve és közben egymásba kapaszkodva elképesztő akrobatikus mutatványokkal kápráztatják el a nagyérdeműt. A Yaron Lifschitz rendezte Sacre című előadásukban Stravinsky ikonikus remekműve és a kortárs cirkusz ad egymásnak lélegzetelállító randevút: nekünk pedig nincs más dolgunk, mint tátott szájjal figyelni minden rezdülésüket! 

Sevilla, Spanyolország: María Pagés és a flamenco újragondolva

„A flamenco érzelmekből születik, és utána jön a technika – pont fordítva, mint például a kortárs táncnál. Rengeteg kultúra keveredik benne. Erejét az adja, hogy alulról növekvő, szó szerint népszerű művészet, biztos alapokon álló identitással” – fogalmaz María Pagés, aki igazi kísérletező, és a műfaj hagyományait tiszteletben tartva lenyűgözően tágítja ki a flamenco határait. Vallja, hogy az inspiráció számtalan helyről érkezhet: készített már koreográfiát szülővárosáról, Sevilláról, dolgozott együtt ír sztepptánctársulattal, de a marokkói származású sztárkoreográfussal, Sidi Larbi Cherkaouival is, felvillantva a közös spanyol–arab kulturális gyökerek legizgalmasabb dimenzióit. Budapestre magával ragadó, Óda az időhöz című előadásával érkezik.

220408_bartoktavasz_maria_pages_an_ode_to_time.jpgMaria Pagés, An Ode to Time, Fotó: Maria Pagés official

Amszterdam, Hollandia: Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra

Színpompás tulipánok, fapapucsok, Van Gogh ecsetvonásainak textúrái, a piros lámpás negyed sejtelmes fényei, az univerzum legviccesebb sütijei és leghangulatosabb csatornaparti házai mind-mind eszünkbe juthatnak Amszterdamról, ám ha zene, akkor az első asszociációk között kizárt, hogy ne legyen ott Ton Koopman és világhírű zenekara, az Amsterdam Baroque Orchestra. Koopman, korunk egyik legnagyobb Bach-szakértője, orgonaművész, zenetudós és karmester alig 25 esztendős volt, amikor 1979-ben megalapította együttesét. Az 1992-ben kórussal is kiegészülő formáció azóta is Bach zenéjének egyik legavatottabb tolmácsolója: lemezre vették a komponista összes fennmaradt kantátáját, és Amszterdam, valamint a barokk muzsika legcsodálatosabb nagyköveteiként járják a világ hangversenytermeit. Nem meglepő, hogy Budapestre is egy Bach-művel, a rejtélyek-titkok övezte h-moll misével érkeznek!

220416_bartoktavasz_ton_koopman_c_foppe_schut.jpgTon Koopman, Fotó: Foppe Schut

Chicago – Baltimore – New York, Egyesült Államok: Jaimie Branch, a baseballsapkás trombitafenomén

„Igazi öröm Jaimie Branch Fly or Die című lemezét hallgatni. A gyönyörű felvétel ékköve Jaimie mesteri trombitajátéka, a kompozíciók pedig igazán provokatívak és erőteljesek” – írták az amerikai trombitaművész-énekesnőről a kritikusok. Védjegyévé vált baseballsapkájában és melegítőjében, karizmatikus kisugárzásával, improvizációs készségével és fantasztikus zenekarával a színpadon felülír mindent, amit a jazzről gondolunk: egyszerre pimaszul önazonos, könnyed és zsigeri, egy igazi dzsesszista punk! Ha csak egyetlen dolgot varázsolhatnánk ide Brooklynból, az ő és a zenekara lenne, na jó, esetleg még a New York-i naplemente a DUMBO irányából nézve... Utóbbi picit nehéz feladat, az előbbi kívánságot azonban idén teljesíti a Bartók Tavasz!

bartoktavasz2022_jaimie_branch.jpgJaimie Branch, Fotó: Abdesslam Mirdass

Bamako, Mali: Amadou & Mariam, a világzene sztárpárja

Ha valaki épp illusztrációt keresne a „power couple” kifejezéshez, akkor felesleges is tovább kutatnia, mert a Bartók Tavasz és a Ritmo megtalálta: Amadou és Mariam a világzenei színtér ikonikus kettőse, közös munkáikból egyszerűen árad a kreativitás szabadsága, az együttzenélés eufóriája és az életöröm. A Maliból származó pár nem kevesebb mint 35 éve alkot és lép fel közösen, nem is akármilyen partnerekkel, hiszen játszottak már egy színpadon a U2-val és a Coldplay zenészeivel is, lemezeik producere maga Manu Chao volt, zenéjük pedig Mali fővárosa, Bamako jellegzetes hangulatát és kulturális mixét idézi meg táncra perdítő, fülbemászó dalokkal. Áprilisban a Ritmo keretében látogatnak Budapestre: nem kérdés, hogy a hazai közönséget is megbabonázzák majd!

bartoktavasz_amadou_mariam.jpgAmadou & Mariam, Fotó: Julio Bandit

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr3716812862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása