6 tavaszi program, ami miatt Miskolc lesz a világ közepe

Magyarország negyedik legnépesebb és harmadik legnagyobb városának nevezetességei közt olyan stresszűző lehetőségeket találunk, mint a hűsítő barlangfürdő vagy a fenséges kirándulóhelyek. A Szinva-patak jóságosan szeli ketté a várost, vízesése Lillafürednél húsz méterről zuhan a mélybe. A kedvelt kirándulóhely erdejével, tavával egy gyermeki világba repít, főleg ha kisvasútra pattan az ember ahhoz, hogy megközelítse. Április végén azonban nemcsak ezek a mesés helyek ragadhatnak ki minket a hétköznapokból, hanem egészen különleges kulturális csemegék is. Miskolc művészeti életébe, amely színházi, képzőművészeti és filmes programokkal is folyamatosan szórakoztatja polgárait, új színt hoz a most először országszerte bimbózó Bartók Tavasz. Mutatjuk, hogy mivel töltődhetnek a miskolciak, és miért érdemes ellátogatniuk a városba azoknak, akik felejthetetlen élményekre vágynak!

 220422_bartoktavasz_ritmo_piknik_bohemian_betyars_c_kiss_krisztina_v.jpgBohemian Betyars, Fotó: Kiss Krisztina
 

Ritmo Piknik

2016-ban indult hódító útjára a Budapest Ritmo. A világzenei fesztivál most nemcsak a műfaji, de a földrajzi határokat is átlépi, április 22-én és 23-án a miskolci köztereken kell keresni a népek lélekemelő sokszínűségét. A Szinva Teraszon a magyar költők verseit népzenével vegyítő Babcsán Projekt és a műfaj délszláv képviselőjeként tevékenykedő Babra lép majd fel, kisujjamnyi Jancsi mesebeli történetét Paár Julcsi Kerekerdő mesekoncertjén hallhatjuk, sőt, a Bélaműhely hangkeltő eszközeit is ki lehet próbálni. Ki ne lenne kíváncsi, hogyan engedelmeskedik a ritmusnak egy dzsimiti vagy egy hangburger? Esténként a roma világzene nemzetközi hírű képviselőit, az Etnoromot, illetve a beszédes „speed-folk-freak-punkot” képviselő, műfajmixelő Bohemian Betyarst ajánljuk. A Dalinda a cappella szólaltatja meg, a Dresch Mihály Ballance Trio jazzfilterrel vadítja a folkot. Az Erzsébet téren a Hét Hat Club balkáni, jazz-, világzene-, sőt gyp-hop-őrülettel, a Mordái a 60-as, 70-es évek kísérletező népzenéjét idéző folk-rockkal zárja a szédítő kavalkádot. Ezt egyszerűen át kell élni!

220423_dalinda_c_marfoldi_eszter_web.jpgDalina, Fotó: Marföldi Eszter

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: A hűtlen feleség

A magyar balladaköltészet egyik legszomorúbb darabját választotta irodalmi alapnak a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, amikor Zsuráfszky Zoltán rendezésében színre vitték A hűtlen feleséget. Szerelem, szenvedély, féltékenység, bűn, bosszú bontakozik ki sodró lendülettel a nézők előtt, és az előadás katartikus tetőpontján a táncosok mellett a Honvéd Férfikar is színpadra lép. A bemutató közel egy éve volt a Müpában, április 21-én pedig a Miskolci Nemzeti Színházban is látható lesz az epikus történet, melynek főszerepeit Oltárczy Mária, Tókos Attila és Barka Dávid táncolják.

 220421-28_bartok_tavasz_mnt_a_hutlen_feleseg_c_nagy_attila_mupa.jpgA hűtlen feleség, Fotó: Nagy Attila

Győri Balett: GisL

Másnap is a szerelem és a síron túli vágyódás körül forog a színház programja. A Győri Balett és Velekei László társulatvezető-koreográfus a balettirodalom valódi blockbusterét, a Giselle-t álmodta színpadra, méghozzá nem is akármilyen formában. A cím helyesírása már ravaszul jelzi, hogy újító élményre számíthatunk. A szerelemtől őrületbe kergetett lány történetére Lajkó Félix teljesen friss zenét komponált, a tőle megszokott karakteres és magával ragadó világzenés ízzel. Emellett az előadás látványvilága sem mindennapi: megannyi piszkosfehér nyírfa erősíti a darab álomszerűségét. A filmes hatású produkcióban az ikonikus címszerepet Herkovics Eszter Adria táncolja, egyik kritikusa szerint világszínvonalon és fogyhatatlan energiával.

 220422-25_bartoktavasz_gyb_gisl_c_kallai-toth_anett_mupa.jpgGyőri Balett: GisL, Fotó: Kállai-Tóth Anett

Pécsi Balett: Vasarely-etűdök

Április 28-án is tánccal folytatódik a miskolci tavasz: a tavaly 60 éves Pécsi Balett jubileumi előadását láthatják a nézők. A kecses mozdulatokat ráadásul ebben a szcenárióban statikus zsenialitás egészíti ki: tíz Victor Vasarely-kép monumentális mása jelenik meg a színen, ezek ihletésére születtek ugyanis a jelenetek. Az op-art magyar származású képviselőjének emléket állító etűdsorozatban a „Gesamtkunstwerk” hagyományaihoz hűen a prózai színház és a mozgásszínház is szerephez jut. Színpadra lép például a zseniális Vári Éva, sőt a Pécsi Baletthez ezer szállal kötődő táncművész, Uhrik Teodóra is.

 220428-0528_bartoktavasz_pb_vasarely-etudok_c_kallai-toth_anett_mupa.jpgPécsi Balett: Vasarely.etűdök, Fotó: Kállai-Tóth Anett

Igudesman & Joo

Képzőművészet és tánc párosításához mérten izgalmas az április 26-i performansz kombinációja is. Aleksey Igudesman és Hyung-ki Joo igazán formabontó estekkel szórakoztatja a világ klasszikus zenére, humorra és popkultúrára szomjazó felét. A duó már több mint ötvenmillió kattintásnál jár a YouTube-on, és most a miskolci közönség figyelmére számít. Jószándékú ámokfutásaikhoz megnyerték már partnernek többek közt a Londoni, New York-i és Los Angeles-i Filharmonikusokat is. Play It Again című, a közönség közreműködésére is számító produkciójuk komolytalan kiindulópontja, hogy a koncerteknek a mindig örömteli ráadásokkal kellene kezdődniük, sőt, mást se kéne felvonultatniuk, csak ráadásokat... Hogy mi sül ki ebből? A Művészetek Házában minden kiderül, és garantáljuk, fergeteges, emlékezetes este lesz!

220426-27_igudesman_joo_005_1.jpgIgudesman & Joo, Fotó: 

 Maxim Vengerov és a Pannon Filharmonikusok

Dvořák, Prokofjev és Bartók dallamai a világ egyik legragyogóbb hegedűművészének hangszeréről szállnak a Művészetek Háza közönsége felé április 24-én. A Grammy-díjas Maxim Vengerov karmesterként is számtalan világszínvonalú zenekart irányít, ez alkalommal azonban szólistaként nyűgözi le a közönséget Miskolcon, a szívének rendkívül kedves hazai zenekar, a Pannon Filharmonikusok kíséretében, Kovács János vezényletével. Az orosz származású izraeli művész gyermekkorától zseninek és a hegedű elhivatott szerelmesének számított. Kedves történet róla, hogy amikor tanára ötévesen megkérdezte, elég erős-e a keze a hegedűhöz, ezt bizonyítandó belebokszolt annak hasába. A világhírű csellistát, Msztyiszlav Rosztropovicsot – aki többek közt Prokofjev alkotásaival is megismertette őt – nagyapjaként tisztelte. Ha pedig fantasztikus karrierje esetleg nem lenne elég: ő a világ első komolyzenésze, aki UNICEF-nagykövet lett. Miskolci koncertje szenzációs pillanatokat ígér, így nem lepődnénk meg, ha a hangverseny kedvéért sokan útnak indulnának majd az ország távolabbi pontjairól is!

220423-24_maxim_vengerov_003_c_benjamin_ealovega_vagott.jpgMaxim Vengerov, Fotó: Benjamin Ealovega

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9517808609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása