10 dolog, amit nem tudtál Ryoji Ikedáról

Az audiovizuális elektronikus zene megkerülhetetlen személyiségének április 6-i koncertje egyszerre kényezteti majd a fület és szemet, hiszen a japán művész live setjeinél a hang és a látvány olyan szoros egységként jelenik meg, hogy a néző-hallgató nem is tudja eldönteni, vajon a mérnöki módon eltervezett akusztikus folyamatok generálják-e a szédítő látványt, vagy épp fordítva. Most elárulunk néhány érdekességet róla!  

240406_ryoji_ikeda_004_c_ryo_mitamura_web.jpgFotó: Ryo Mitamura

  1. A kortárs japán elektronikus zene egyik legnagyobb alakja, jelenleg Párizsban él és alkot. A zene mellett vizuális művészként is tevékeny.

  2. Zenei stílusa nehezen meghatározható, munkáiban fontos szerephez jut a zaj, emellett gyakran olyan frekvenciákon szólaltat meg hangokat, melyek alig hallhatóak az emberi fül számára.

  3. Első nagylemezét 1995-ben jelentette meg 1000 Fragments címmel.

  4. Szólómunkái mellett szívesen dolgozik más előadókkal: adott már ki közös anyagot Carsten Nicolaijal, Christian Marclay-vel, valamint a Dumb Type kollektívával.

  5. 2007 óta folyamatosan vannak kiállításai a világ számos pontján – installációi többek között Amszterdamban, Párizsban, New Yorkban, Montrealban, Sydney-ben, Madridban és Londonban voltak láthatók.

  6. Komolyan érdeklődik a matematika iránt. 2008-ban jelentette meg V≠L című képzőművészeti sorozatát, melyet a harvardi matematikussal, Benedict Gross-szal folytatott beszélgetései ihlettek.

  7. Művészetében fontos szerepet kap a matematikai modellek révén vezérelt hang- és képáramlás.

  8. 2014-ben a genfi központú CERN, vagyis az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet rezidens DJ-je lett.

  9. 2021-ben Budapesten került sor a Techno Worlds című kiállításra, melynek keretein belül Ryoji Ikeda képeit is bemutatták.

  10. Legutóbbi, Ultratronics című lemeze 2022 decemberében látott napvilágot.

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5118340765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása