Így készült… a Bartók-est I. rész

Bartók Béla Amerikában írt nagyzenekari műve, a Concerto tartalmában és formájában elválaszthatatlan attól az élethelyzettől, lelkiállapottól, amelyben szerzője 1943-ban, a mű megírása előtt volt: állandó betegsége, honvágya, aggódása hazája és Európa sorsáért. Három évig nem komponál. Majd jön a felkérés egy nagyzenekari mű megírására, amely éppen a kórházban éri. Az így születő zenei anyagba minden lázálmát, fájdalmát, keserűségét, ugyanakkor – éppen a mű hozta fellángolása kapcsán – minden életszeretetét és optimizmusát is beleírja.

bartoktavasz2021_proba_bongiovanni_werk.jpgJuronics Tamás a forgatáson / Fotó © Graziano Bongiovanni

A Bartók Tavasz stábja ezúttal a Szegedi Kortárs Balett próbatermébe látogatott el, ahol többek közt az előadás koreográfusa, Juronics Tamás engedett bepillantást az alkotói folyamatba. A színpadon nemcsak a Bartók-életmű legismertebb figurái, a Kékszakállú, a Mandarin és a Fából faragott királyfi jelennek majd meg, de maga a zeneszerző is, mégpedig a kifejezetten e szerep kedvéért visszatérő táncművész, Csetényi Vencel alakításában.

Kövessétek ti is a Bartók Tavasz: Így készült…  videósorozatot, és lessetek be a vezető hazai táncegyüttesek legújabb produkcióinak kulisszái mögé!

 

 

Mutass kevesebbet

Ajánló

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

Május 7-étől világsztárokkal, ősbemutatókkal, idén rendhagyó, streamelt formában, online platformokon várja a közönséget az első Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek!

süti beállítások módosítása