A hely(ek) szelleme

Mitől lesz igazán emlékezetes egy koncert vagy egy előadás? A sikert megszámlálhatatlanul sok tényező befolyásolja: a közönség elégedettségére még közel sem garancia, hogy világszínvonalú előadókkal találkozhatnak a koncertteremben, az élmény teljessége legalább annyira függ az ott uralkodó energiáktól és a tökéletes hangzást biztosító technikai adottságoktól is. Azért még a Bartók Tavasz stábja sem kezeskedhet, hogy nézőit megóvja a városi dugóban való araszolgatástól vagy a munkahelyi stressztől, de arra határozottan törekszik, hogy a tökéletesen megválasztott helyszíneknek köszönhetően feledhetetlen pillanatokat élhessenek át a választott programokon. Ízelítő gyanánt mutatjuk, idén – többek közt – hová invitáljuk a kikapcsolódni vágyókat.  

2016-2017_tavasz_151221_epulet_backstage_mupa_konyv_c_retheyi_prikkel_tamas_epulet_kicsi_dsc_4414.jpg     Müpa, Fotó: Réthey-Prikkel Tamás

Müpa

Ahogy azt már megszokhattuk, a Müpa grandiózus épülete idén is a Bartók Tavasz biztos pontja lesz.  A táncrajongók célkeresztjében a kéthetes programsorozat alatt kétségtelenül a Fesztivál Színház áll majd, hiszen itt találkozhatnak először a hazai táncegyüttesek vadonatúj előadásaival és a külföldi társulatok legnépszerűbb produkcióival. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben ezerhatszázadmagunkkal, kiváló akusztikai minőségben élvezhetjük Branford Marsalis koncertjét, Anthony Roth Costanzo áriaestjét, Eötvös Péter kortárs operájának hazai bemutatóját, David Fray zongorajátékát, a fesztivál névadójának arab és magyar gyűjtéseiből inspirálódó, Tiszta forrás címet viselő összművészeti estet, vagy a magyar dalszerzők és költők közös koncertjét, a Rájátszást. Mielőtt a hangzásra vonatkozó kijelentést kissé elfogultnak éreznénk, gyorsan fellebbentjük a fátylat néhány olyan akusztikai megoldásról, amely a kijelentést nagyon is indokolja. A gótikus katedrálisokat idéző hangversenyteremben a tökéletes hangzásról a fej fölé függesztett, 42 tonnás hangvető, az oldalfalban mozgatható 58 óriási zengőkamra-ajtó és a különleges fal- és padlóburkolatok gondoskodnak. És aki még nem látta a koncertterem 92 regiszteres, 5 manuálos orgonáját, annak tényleg megérett az idő egy látogatásra a Müpában.   

dsc_1020-2ok.jpgBartók Béla Nemzeti Hangversenyterem, Fotó: Réthey-Prikkel Tamás
 

BMC

A város egyik legmodernebb koncerthelyszíne a Budapest Music Center a jelenkor magyar zenei értékeinek együttes és összehangolt felmutatását tekinti küldetésének. Hogy mit is jelent mindez? Az évi több száz rendezvény mellett a BMC Információs Központja és Könyvtára közel 19 000 magyar klasszikus, kortárs és jazz-zenemű adatait tartalmazza, ami nemzetközi szinten is felbecsülhetetlen érték, ugyanakkor a lemezkiadóként itt működő BMC Records számtalan hazai és külföldi előadó munkáinak terjesztésében és népszerűsítésében vállal szerepet. A 300 férőhelyes koncertteremben készül színpadra lépni a Bartók Tavasz két, fiatal művészekből álló külföldi együttese, a Signum Saxophone Quartet és az Ensemble Mini, de itt koncertezik majd Villányi Dániel zongoraművész is. Az épületen belül található a Magyarországra látogató és a hazai jazzrajongók kultikus színtere is, az Opus Jazz Club. A klub legendás színpadán hétről hétre a műfaj legizgalmasabb, legmeghatározóbb és leginnovatívabb fellépői adnak koncertet, amivel nemcsak színesítik, de mozgásban is tartják a hazai jazz világát. A BMC alapítója, a jazz-zenészként is ismert Gőz László így fogalmaz: „Az európai jazz nagyon sokban eltérült a mainstream amerikai jazztől, és úgy gondolom, hogy ez az út a jövő. Ezzel persze nem degradálom az amerikai jazzt, hiszen én magam is naponta gyakorlom, de itt Közép-Európában olyan sok minden történik, annyi új zene születik, hogy annak a jazzben is meg kell jelennie!” Mondanunk sem kell, hogy a Bartók Tavasz jazzfellépői közül sokakkal itt találkozhatunk, vagyis ide érkezik a szókimondó punkjazz fiatal művésze, Jaimie Branch és az őrült show-elemektől sem visszariadó angol banda, a WorldService Project.

bmc_bmc.jpgBudapest Music Center, Forrás: BMC official

Magyar Állami Operaház

Talán az utóbbi évek legnagyobb várakozása az Operaház teljes megújulását övezi. Alig pár héttel a Bartók Tavasz kezdete előtt nyitja meg kapuit az Andrássy út ékköve, hogy áprilisban a fesztivál egyik leggrandiózusabb előadása, Wagner Parsifalja csendülhessen fel a falai között. Az eredetileg 1884-ben átadott, Ybl Miklós tervei alapján épült dalszínház közel száznegyven éve kápráztatja el az opera világának elkötelezett híveit és a Magyarországra látogató kultúrarajongó turisták tömegeit, most pedig a Müpát is tervező kiváló építész, Zoboki Gábor keze alatt újul meg az ikonikus épület. Az Operaház valamennyi szeglete titkokat rejt: kedves anekdota számol be a portát vigyázó egyik szfinx és Ady találkozásáról, hiedelmek kötődnek a terem mennyezetét díszítő puttózenekarhoz, a proszcéniumpáholy különös adottságát kihasználó Sissi királynéhoz, és még hosszan sorolhatnánk azokat a legendákat, amelyeket az élénk fantáziájú közönség és a kirobbanó sikert arató vagy hatalmas bukást elszenvedő művészek aggattak rá. Hamarosan soha nem látott pompájában veheti újra birtokba az Operaházat a türelmetlen közönség, mi pedig alig várjuk, hogy újabb legendás történetek kapjanak szárnyra... például hallottátok, hogy mi fog történni április 17-én?!

opera_balkanyi-laszlo.jpgMagyar Állami Operaház, Fotó: Balkányi László

Magyar Zene Háza

Egy olyan fesztivál, amely a világ legizgalmasabb alkotóit hívja együttműködésre, a helyszínválasztás terén is az újdonságok felkutatására esküszik. Ebből kiindulva nem maradhatott ki a Bartók Tavasz helyszínei közül az idén januárban átadott Magyar Zene Háza sem. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett épület organikusan hullámzó, lyukacsos tetőszerkezete összetéveszthetetlenül egyedi megjelenést kölcsönöz a háznak. Az épület falait szokatlan módon üvegfelületek alkotják, ami nem megszokott egy koncertterem esetében, ám a mozgatható, megfelelő dőlésszögbe állítható elemeknek köszönhetően nincs okunk aggódni az akusztika miatt, látványvilág tekintetében viszont az anyagválasztással sokat nyernek a koncertlátogatók, hiszen a produkciók romantikus díszleteként akár a kivilágított Vajdahunyad várában is gyönyörködhetnek. A zenei élmény mellett az építész gondolt a kiegészítő funkciókat betöltő terekre is: készült itt kiállítótér, egy tágas előadóterem kerekasztal-beszélgetéseknek, pedagógiai programoknak és workshopoknak. Amit viszont feltétlen látnunk kell, az a kupola alakú hangdóm, amely az épület egyik legkülönlegesebb helyszíne. Április 9-én nemcsak a Koncertterem adottságait élvezhetjük, ha ellátogatunk a Bartók 1914 című előadásra, de az Előadóterem atmoszféráját is megtapasztalhatjuk, ha részt veszünk Dr. Salamon Soma népzenekutató előadás előtti prezentációján.

magyar_zene_haza_mzh.jpgMagyar Zene Háza, Forrás: MZH official

…az ország több pontján

Mindamellett, hogy a Bartók Tavasz fenekestül és a lehető legjobb értelemben felforgatja Budapest kulturális életét, idén már az ország más pontjain élők is részesülhetnek az igazi fesztiválhangulatból. 2022-ben Debrecen, Miskolc és Győr is bekapcsolódik a programsorozatba, méghozzá izgalmasabbnál izgalmasabb helyszínekkel. Győr városában a Nemzeti Színház jól ismert épülete mellett az Olimpiai Sportpark is megtelik kulturális eseményekkel. Debrecenben a Himnusz szerzőjéről elnevezett Kölcsey Központ is Bartók Tavasz-programokkal várja a közönséget. A magyar költőfejedelem korábban lebontott lakóháza közelében épült konferenciaközpont érdekessége, hogy a benne található terek a legkülönfélébb funkciók igényeinek megfelelően alakíthatóak, így egyaránt alkalmas ültetett konferenciákra, színházi előadások vagy nagyszabású, látványos koncertek megrendezésére. Miskolcon többek közt a Nemzeti Színház és a valahai Béke mozi helyén felhúzott, igazi összművészeti találkahely, a Művészetek Háza is megnyitja kapuit a Bartók Tavasz egy-egy programja előtt. A művészeti komplexum jellegzetessége, hogy a zene-, a színház-, a film- és a képzőművészet rajongói itt egyaránt megtalálják a nekik kedves programokat. Sőt, eláruljuk, hogy a városokban érdemes lesz bizonyos napokon az épületek homlokzatát is figyelni, mert egészen lélegzetelállító meglepetés várja a sétálókat! Csak annyit mondhatunk: a Bartók Tavasz bárhol felbukkanhat!  

220422-0505_bartoktavasz_bandaloop_imax_dallas_james_adamson.jpgBandaloop, Fotó: James Adamson

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr7217777968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása