A belváros szívében visszhangzik az egész világ – 7 kihagyhatatlan koncert a Budapest Ritmón

Igazi frissességet hoz az idei tavaszba a Budapest Ritmo, amely április 7. és 10. között a belváros szívébe varázsolja szinte az egész világot! Ismét virtuóz hazai előadókkal, valódi világsztárokkal, különleges, ősi dallamokra építkező műfajokkal és rengeteg meglepetéssel ígér felejthetetlen kulturális kalandozást az egyik legszínesebb és legszerethetőbb itthoni minifesztivál. És ha valaki még ezek után is hezitálna, íme hét kihagyhatatlan koncert az idei programból. 

220407_budapest_ritmo_showcase_001_c_chripko_lili.JPGBudapest Ritmo, Fotó: Chripko Lili

A Balkán keserédes, szívszorító dallamai a sevdah nagymesterétől

A szarajevói származású Damir Imamovićnak szó szerint a vérében van a sevdah – azaz a szívszorító, keserédes dalok, amelyek annyira jellemzőek a Balkánra. Nagyapját, Zaim Imamovićot egyenesen a műfaj legendájaként tartották számon, édesapja, Nedžad szintén elkötelezett előadója volt a sevdahnak. Damir méltó módon őrzi örökségét: amellett, hogy a műfaj kutatásával foglalkozik és a sevdah történetéről szóló, angolra is lefordított kötetet adott ki, új fejezetet is nyitott a műfajban: újraélesztette, felforgatta, majd megújította azt. Nem csoda, hogy nagyapja után ma őt tartják a sevdah legzseniálisabb és legelismertebb művelőjének – nemcsak a Balkánon, hanem az egész világon. Egyebek mellett elnyerte a neves brit világzenei magazin, a Songlines The Best of Europe-díját, különböző formációkban a világ legrangosabb koncerttermeiben lépett fel Párizstól Washingtonig, április 8-án pedig Budapestre érkezik, hogy a magyar közönséget varázsolja el a hamisítatlan, szívbemarkoló balkáni dallamokkal.

 Fado – férfihangon

„Mindaz, ami szomorú, / Az mind a fado” – énekelte egykor Amália Rodrigues, akit a fado királynőjeként is emlegettek. Ezek a keserédes, melankolikus, vágyakozással és nosztalgiával teli dallamok általában női hangon szólalnak meg, ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfi énekeseknek ne lenne létjogosultságuk és helyük a fadotörténelemben. Ők azonban leginkább a fado fúziós vonalán alkottak kimagaslót, ahogyan António Zambujo, a kortárs fado legkiemelkedőbb alakja is. Az énekes-gitáros amellett, hogy tökéletesen műveli a műfajt, ismeri annak nyelvezetét, szabályait és hangulatát, ezt a zsigeri hagyományt előszeretettel fűszerezi meg a dél-portugáliai cante alentejano irányzattal, valamint a brazil bossa novával. Ennek az izgalmas fúziónak az eredménye pedig egy mással összehasonlíthatatlan dallamvilág. Gyertek, hallgassátok meg április 9-én az Akvárium Klubban!

 

Random Trip – ahogy még sosem hallhattad

Kevés olyan könnyűzene-rajongó van hazánkban, aki ne ismerné a népszerű Random Trip koncertsorozatot, amely műfaji határokon átívelve, a legjobb magyar zenészek – és olykor a legkülönlegesebb külföldi vendégek – egymásra hatásából hoz ki mindig újat és megismételhetetlent. Műfajokon átívelő szabad szárnyalás ez, sok esetben meglepő művészi párosításokkal. Az eredmény pedig? Olyan váratlan zenei kalandok, amelyekért nemcsak a közönség rajong, hanem azok a művészek is, akik részt vesznek benne. A koncertsorozat, amely kisebb klubokból indult, mára jócskán kinőtte magát, a Random Trip többezres tömegeket mozgat meg nagyszínpadokon. Életre hívói pedig most még a vérbeli „randomos” törzsközönséget is meglepik, hiszen olyan sosem látott-hallott felállással érkeznek a Ritmóra, amely rengeteg izgalmat tartogat. Palya Bea, Borbély Mihály, Lukács Miklós és Zentai Márk (Mörk) – csak néhány név a fellépők közül, akik április 9-én közös zenei kalandra indulnak az improvizáció segítségével. Mi lesz itt, kérem?

Az izraeli–perzsa díva mindenkit a bűvkörébe von

Izgalmas kulturális sokszínűség jellemzi a varázslatos hangú Liraz munkásságát – és őt magát –, aki a színpadon saját gazdag örökségéből táplálkozva hoz létre megismételhetetlent. Csupa tűz és csupa érzékenység, ahogyan az izraeli zenét és perzsa gyökereit ötvözi: a Rúmi-versektől altatókon át az elementáris energiákkal átitatott dalokig. Különleges gyökerei mellett azonban a zene, valamint a színpad szeretete is családi örökség számára: nagynénje, Rita Yahan-Farouz ismert popénekesnő és színésznő Izraelben. Liraz hozzá hasonlóan nemcsak a zenében teljesedett ki, hanem szintén nagy sikereket jegyez színésznőként hazájában és a tengerentúlon is. A Tiszta játszma című moziban Sean Penn és Naomi Watts mellett láthattuk, de Philip Seymour Hoffman oldalán is szerepelt A búcsúkoncertben. Manapság a 2021-es Teherán című kémfilmsorozat főhőseként láthatjuk a Ritmo headlinerét, aki Budapesten április 9-én lép színpadra – ám ezúttal énekelni fog.

Merész pimaszsággal átitatott nagyvárosi zenék

Mennyi édes nosztalgiát tartogat ez a koncert! Szó szerint libabőrös lesz az ember, ahogy megelevenedik előtte a budapesti gangos bérházakból kiszűrődő cigányzene, a román nagyvárosok éttermeinek kamarazenéje és a Bánát szenvedéllyel járt szerb kólói is. Ezeket a mai is élő zenei hagyományokat eleveníti fel ugyanis a Times New Román, egy kis pimaszsággal és merészséggel, de rendkívüli hozzáértéssel fűszerezve. A fiatal zenészek nem titkolt szándéka, hogy így tisztelegjenek Szerbia, Magyarország és Románia zenészei és városi zenei hagyományai előtt. A fiatal, ám annál összeforrottabb tehetségek virtuóz játékát április 7-én élvezheti a közönség a Szimpla kertben, a Ritmo friss tehetségeket bemutató Showcase színpadán. Nosztalgiára fel!

Zsigerekig ható ősi balkáni dalok (és itt jön a csavar) a cappellában

A balkáni zene sokszínűségére és mélységére épít a Rođenice zenekar is, amelynek neve a szláv mitológiából ered, és három olyan természetfeletti erővel rendelkező nőt jelöl, akik újszülöttek sorsát határozzák meg. A névválasztás nem véletlen, a három női tagból álló szerb formáció zenéjét ugyanis áthatja a mitológia mély szimbolizmusa, az a cappella énekmóddal viszont nagyon is modern témákat énekelnek meg a fiatal felnőttkor identitásválságától és identitáskeresésétől kezdve a saját nőiességükig. Mindezt pedig azon a zsigeri, nyers és elementáris erővel bíró hangon, amelyre Szerbia, illetve a volt Jugoszlávia népi dallamvilága alapul. A zenekart – amelyet nemrégiben még a MOST Music balkáni világzenei programba is beválogattak – még 2009-ben alapította a három egyetemi hallgatótárs, Mirjana Raić Tepić, Katarina Petrić és Irena Đorđević. A formáció számos fontos fesztiválfellépéssel a háta mögött nem először látogat Budapestre: a délszláv zenét játszó két hazai zenekar, a Babra és a Poklade társaságában két éve már színpadra léptek a Fonóban. A Rođenice ősi és zsigerekig ható zenéjével a közönség ezúttal április 7-én a Szimpla Kertben találkozhat majd a Ritmo Showcase színpadán.

Szabadság, szenvedély és vibráló energia a „zene uraitól”

„Zenéjük olyan, mint a trópusi nap, amely áthatol a felhőkön” – olvasható egy róluk szóló kritikában, és talán nem is lehetne ennél találóbban jellemezni az Ayom muzsikáját. A banda neve a Zene Urára utal az afrobrazil mitológiából – nem véletlenül, hiszen a vibráló energiákkal átitatott Ayom a déli fekete és a portugál ajkú zenei világ csodás találkozásából táplálkozik. De még ennél is izgalmasabb sokszínűség jellemzi a bandát, amelynek hat tagja hat különböző nemzetet képvisel, és túlzás nélkül állítható, hogy nincs olyan ember a földön, akit ne tudnának vérpezsdítő zenéjükkel táncra perdíteni. Nem csoda, hogy számos világzenei díjjal büszkélkedhetnek már, és a WOMEX a 2021-es fellépők közé is beválogatta a bandát, amelynek tüzes muzsikáját április 8-án hallhatja a közönség.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5217783800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása