Sokszínű programmal csábít Győrbe a Bartók Tavasz

Győr látogatói kulturális és természeti értékek sorával kapcsolódhatnak ki. Három folyó szeli át a várost, a Mosoni-Duna, a Rába és a Rábca, így számtalan lehetőség nyílik kirándulásra, természetközeli sétára. Barokk belvárosa műemlékekben és gyönyörű épületekben gazdag, valódi ékszerdoboz, minden sarkon van egy szemet gyönyörködtető látnivaló, a Bécsi kapu tér például Magyarország egyik legszebb barokk tere. Az ezeréves győri püspökség székhelye, a Püspökvár tetejéről ezt is megnézhetjük, hiszen csodás panoráma nyílik innen a városra. Győrre a találkozások városaként szokás hivatkozni. Április végén és május elején a kultúra – nem csak győri ­– szerelmesei keresztezhetik egymás útjait a Bartók Tavasz megannyi izgalmas programján. Soroljuk is őket!  

 220429_romengo_c_farkas_andras.jpgRitmo Piknik / Romengo, Fotó: Farkas Andrea

Ritmo Piknik

A Budapest Ritmo atmoszférája már nem csak a fővárosiak kiváltsága! Április 29-én és 30-án például Győrbe kell utazni a sokszínű zenei élményért. Jazzsztenderdek és sanzonok népzenével fűszerezve – ezzel indítja az Ephemere a pikniket. Őket Másik János követi, akinek neve önmagáért beszél, legyen szó jazzről, világzenéről, undergroundról vagy filmzenéről. Lakatos Mónika és a Romengo az oláh cigány zenei hagyományokat, a Pannonia Allstars Ska Orchestra pedig a jamaicai eredetű ska műfaját hozza. Másnap is szédítő lesz az ütem. Gyerekeknek (is) szóló mesekoncertjén a Klárisok a hazai népzenei és világzenei palettáról válogat, majd a Bélaműhely hangkeltő eszközeit, például a dzsimitrit lehet kipróbálni. A ¡Nosnach francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenéket kever kísérleti, kortárs és szabadzenei elemekkel, a Napfonat együttes pedig népzenét öltöztet a cappella köntösbe. A délszláv népzenei feldolgozásokat játszó Poklade és a magyar, perui és uruguayi zenészekből álló, cumbiát játszó csapat, a Los Orangutanes zárja a fesztivált. 

 220430_ritmo_piknik_napfonat_002_c_catherinart_web.jpgRitmo Piknik / Napfonat, Fotó: CatherinArt
 

BANDALOOP

Az 1991-ben alakult BANDALOOP újragondolta és felforgatta a tánc műfaját – pontosabban elforgatta, méghozzá 90 fokkal. Koncepciójuk még a kortárs irányzatokhoz képest is szokatlan. Váratlan helyszíneken borítják oldalára a táncparkettet, és tulajdonképpen bármiből színpadot varázsolnak maguknak, legyen az egy felhőkarcoló, egy híd, a New York-i tőzsde épülete vagy egy sziklafal. „Kiváltságos helyzet, hogy a BANDALOOP tagjaiként olyan helyeken táncolhatunk, ahol más emberek sohasem. Ebben mindig benne van az új felfedezések izgalma. Nagy fokú érzékenységet, játékosságot, türelmet és alaposságot kíván meg tőlünk”mondja egy interjújában Melecio Estrella művészeti vezető. Május 5-én a nyilvános főpróbát, május 6-án pedig két előadást ámulhatnak végig a győri nézők.

 2014_yosemite_dana_pillar-photo-braden_mayfield.jpgBANDALOOP, Fotó: Braden Mayfield

Győri Balett: GisL

Hazatér a GisL! Velekei László együttese április 25-én a Győri Nemzeti Színházban adja elő az ikonikus táncdarabot, melyet most formabontó módon nem Adolphe Adam 1841-es zenéjére, hanem Lajkó Félix kompozíciójára táncolnak a Győri Balett művészei. A misztikus, borzongató történet álomszerű látvánnyal elevenedik meg a színpadon. Velekei László a halálba táncoltatás jelenetéből indult ki, ennek víziója inspirálta először, amikor a szerelemtől tébolyult lány történetét színpadra álmodta. A társulat olyan előadást szeretett volna létrehozni, amely egyszerre színházi, balett- és koncertélmény is.

 220422-25_gyoribalett_gisl_004_c_kallai-toth_anett_mupa.jpgGyőri Balett: GisL, Kállai Tóth Anett

Magyar Nemzeti Táncegyüttes: A hűtlen feleség 

Érzelmektől és színházi hatásoktól sűrű produkció Zsuráfszky Zoltán rendezése a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában, melyet május 3-án láthat a Győri Nemzeti Színház közönsége. A hűtlen feleség lakodalmi jelenete például vizuálisan nemcsak a gyönyörű táncoktól, de az autentikus kalotaszegi viseletektől is gazdag. Eredics Benjámin zeneszerző folkra és világzenei motívumokra is építő darabját két Kodály-kórusmű egészíti ki, és az előadásban színre lép a Honvéd Férfikar is, akik számára Eredics egy felemelő, nagyzenekarral kísért kórusművet írt. Az erdélyi balladán alapuló történet megfacsarja a lelket, miközben olyan univerzális témákat dolgoz fel, mint a szerelem, a féltékenység és a bűn természete.

 220421-28_bartok_tavasz_mnt_a_hutlen_feleseg_c_nagy_attila_mupa.jpgMagyar Nemzeti Táncegyüttes: A hűtlen feleség, Fotó: Nagy Attila

Szegedi Kortárs Balett: Concerto / Vadak / A szent

Juronics Tamás pályáján kiemelt szerepe van Bartók Béla életművének. A csodálatos mandarin a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetőjének egyik főműve, de koreografálta már A kékszakállú herceg várát és A fából faragott királyfit is. Saját bevallása szerint régóta várt arra, hogy a Concertóval foglalkozhasson. Nem véletlen, hogy a pantomime grotesque műfaji megjelölésű bemutatóban a fenti szerzemények ismert színpadi alakjai is megjelennek, így a Kékszakállú, Judit vagy éppen a mandarin és Mimi. A darab szimbolista-expresszionista megfogalmazásába még az is belefért, hogy Bartók bogarak iránti mániákus érdeklődése nyomán egy szabályosan kafkai világba csöppenjenek a táncosok és a nézők. A Concerto után két, a Müpa Zeneműpályázat 2020-as díjazottai által szerzett művet, a Vadak és A szent című darabot táncolják el a társulat művészei május 4-én a Győri Nemzeti Színházban.

 220422-0504_bartoktavasz_szkb_concerto_c_valuska_gabor_mupa.jpgSzegedi Kortárs Balett: Concerto, Fotó: Valuska Gábor

Pécsi Balett: Vasarely-etűdök 

A tavaly 60 éves Pécsi Balett jubileumi előadásában tíz Victor Vasarely-kép monumentális mása jelenik meg a színen, erre alkotott táncetűdöket Vincze Balázs koreográfus. A kerettörténet egy kiállításmegnyitó, és a darab ihletőjeként Vasarely nem is lehetne jobb választás, hiszen az op-art műfaján belül ő is arra próbált választ találni, hogyan lehet a festményeket életre kelteni a mozgás segítségével. A táncosok mellett olyan művészek lépnek színre a különleges előadásban, mint a Pécsi Baletthez ezer szállal kötődő Uhrik Teodóra, a csodálatos prózai színész, Vári Éva, a musicalprodukciókból ismert Bálint Ádám és Homonnay Zsolt, valamint a tangóharmonikás Kéméndi Tamás.

 220428-0528_bartoktavasz_pb_vasarely-etudok_c_kallai-toth_anett_mupa.jpgPécsi Balett: Vasarely-etűdök, Fotó: Kállai-Tóth Anett

Szergej Krilov és a Kodály Filharmonikusok Debrecen 

A világhírű hegedűművészről, Szergej Krilovról Kocsis Zoltán nagy elismeréssel úgy fogalmazott: „magyarul hegedül”. Élete legszebb mondatának tartja ezt az orosz származású virtuóz, aki idén a Bartók Tavasz vendégeként Győrbe is ellátogat. „Szerelmes vagyok Magyarországba. Közel érzem magamhoz ezt a csodálatos kultúrát” – vallja, és sokszor beszél arról, milyen büszkeséggel tölti el, hogy egy olyan országban koncertezhet, amelyik megannyi nagyszerű muzsikust adott már a világnak. Szerinte a zeneszerzők a saját nyelvükön beszélnek kompozícióikban, így Bartókot sem érthetik meg sehol máshol jobban, mint Magyarországon, ennek szellemében természetesen egy csodálatos Bartók-mű is felcsendül május 1-jén a győri koncerten, de Muszorgszkij, Mendelssohn, és Weiner egy-egy remekművét is hallhatjuk majd a vonósfenoméntól.

 220430-0501_szergej_krilov_005_c_jevgenyij_jevtukov.jpgSzergej Krilov, Fotó: Jevgenyij Jevtukov

Ramón Vargas és a Győri Filharmonikus Zenekar 

Nem a Győri Balett az egyetlen együttes, amely hazai pályán léphet közönség elé a Bartók Tavaszon. A Győri Filharmonikus Zenekar a világhírű mexikói tenorral, Ramón Vargasszal karöltve adja elő május 3-án a klasszikus zene legnagyobbjainak dallamait: többek között Mozart, Verdi, Donizetti és Rossini kompozíciói zengik majd be az Olimpiai Sportpark monumentális terét. A Győri Filharmonikusokkal egyébként már 2017-ben is színpadra lépő Vargas olyan operaszínpadok gyakori vendége, mint a New York-i Metropolitan, a milánói Scala, a bécsi Staatsoper vagy a londoni Royal Opera House.

220503-05_ramon_vargas_004_c_lou_valerie_dubuis.jpgRamón Vargas, Fotó: Lou Valerie Dubuis

 Arturo Sandoval

A klasszikusok után május 4-én valami egészen más, tüzes táncra buzdító kubai jazz szólal meg az Olimpiai Sportparkban. A műfajt a többek közt 10 Grammy-, 6 Billboard- és 1 Emmy-díjjal kitüntetett Arturo Sandoval elhivatottan űzi a 70-es évek óta. A világ egyik legismertebb jazz-zenésze ebben az évtizedben alapította Irakere nevű együttesét, amellyel akkoriban még tiltott zenét játszottak hazájukban, így hivatalosan „kísérleti kubai jazzként” fújták a ritmust. Sandoval példaképei közt olyan ikonokat találunk, mint Dizzy Gillespie, Roy Eldridge, Chet Baker és Fats Navarro. Az ő nyomdokaikon vált a kritikusai szerint magnetikus hatást kiváltó jazztrombitássá, akinek magas hangjai előtt leborul a zeneértő világ és a kortárs zenészek is.

220503-04_bartoktavasz_arturo_sandoval_c_jeremy_lock.jpgArturo Sandoval, Fotó: Jeremy Lock

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr5917810727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása