Vasarely és egy varázslatos balett - színek, formák, hangok tánca

Mi születik egy zseniális képzőművész és egy legendás balettegyüttes találkozásából? Egy különleges előadás telis tele színekkel, szemet gyönyörködtető geometrikus formákkal, magával ragadó mozdulatokkal.

pecsi_balett_vasarely-etudok_033_c_kallai-toth_anett_mupa.jpgPécsi Balett: Vasarely-etűdök, Fotó: Kállai-Tóth Anett

A tavalyi Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek egyik legjobban várt bemutatója az akkor épp 60. évfordulóját ünneplő Pécsi Balett Vasarely-etűdök című előadása volt, s bár a produkciót akkor még csak online formában tekinthette meg a közönség, azóta már több alkalommal aratott nagy sikert a Müpa színpadán. Azzal, hogy a Bartók Tavasz országos méretű fesztivállá nőtte ki magát, idén tavasszal végre eljön a pillanat, hogy a budapesti és pécsi nézőkön túl a győri és a miskolci táncrajongók városába is eljuthasson ez a világhírű, magyar származású képzőművész, Victor Vasarely munkáiból inspirálódott produkció. "...mi magunk is aktív részesévé váltunk az előadásnak ezeken a csodálatos előadóművészeken keresztül. Uhrik Teodóra varázslatos mozdulatai olyan erővel vontak be a darabba, mint egy óriás mágnes. Hirtelen én is ott álltam vele a táncosok között, az ajtón belépve. Vári Éva kezeivel én is festettem a zebra csíkjait..." - fogalmazott a kritika.

2020-2021_tavasz_210528_pecsi_balett_vasarely-etudok_bemutato_web_mupa_210528_pecsi_balett_vasarely-etudok_055_c_kallai-toth_anett_mupa.jpgA Pécsi Balett táncművészei, Fotó: Kállay-Tóth Anett

A beszámoló kiemeli, hogy a fellépőkön túl a zeneszerző által megteremtett atmoszféra is fontos eleme a produkciónak, nagyon ritka ugyanis, hogy a zene ilyen érzékenyen és plasztikusan képes átemelni egy képzőművész alkotásainak esszenciáját egy előadás hangzásvilágába. "Vasarely alkotásainak a színek mellett egyik fő eleme maga a ritmus. Riederauer Richárd zeneszerző ritmikailag összetett, a kompozíciók alapján szinte a matematika nyelvére fordítható zenei világa különleges táptalajként szolgált a koreográfus és a táncművészek számára. Ahogy ezt már Riederauer Richárdtól megszokhattunk – hiszen lassan tizenöt éve dolgozik az együttessel – rendkívül inspiráló, érzékeket és érzelmeket megmozgató zenéjével folyamatosan izgalomban tartotta a nézőt."

A társulat számára – pécsi alkotóműhelyként – fontos volt, hogy Vasarely szülővárosa megjelenjen a jubileumra készülő előadásban, amelyet a társulat művészeti vezetője és koreográfusa, Vincze Balázs Harangozó-díjas, Érdemes művész álmodott színpadra. Ennek a vezérgondolatnak köszönhető, hogy a produkció vizualitását ihlető művek elsősorban a pécsi Vasarely Múzeum gyűjteményében található alkotások közül kerültek ki. Ezek az izgalmas, világszerte ismert vizualitás inspirálta Cziegler Balázst és Nagy Fruzsinát, hogy díszleteikkel és jelmezeikkel fantasztikus látványvilágú előadást teremtsenek. A képzőművészet bevonása tálcán kínálta a gondolatot, hogy a táncos, mozgásos etűdök egy képzeletbeli kiállítás megnyitójának kerettörténetébe ágyazva jelenjenek meg a színpadon. Az együttes táncművészei mellett „látogatóként” olyan fantasztikus színészek is feltűnnek a tavaszi előadások során, mint Bálint Ádám, Homonnay Zsolt, Vári Éva, vagy Uhrik Teodóra, akinek neve a Pécsi Balett hőskorában táncművészként, az utóbbi évadokban pedig ügyvezetőként elválaszthatatlan a társulattól. Akik esetleg korábban már látták az online bemutatót, azoknak is érdemes ellátogatni valamely fesztiválozó nagyvárosunkba és ismét megnézni az előadást, mert a megújult szereposztásban, új változatban élvezhetik a produkciót!

Az előadásra hangolódva idézzük fel együtt, hogy milyen tervekkel és álmokkal készültek az alkotók az előadás premierjére. Kövessük az Így készült… sorozat stábját a Pécsi Balett produkciójának színfalai mögé!

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2617814153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása