A legtökéletesebb anyák napi ajándék

Meghálálható-e valahogy az a mérhetetlen szeretet, végtelen odaadás, türelem és figyelem, amellyel édesanyáink és nagymamáink fordulnak felénk? Aligha! Május első vasárnapján mégis megkíséreljük kifejezni köszönetünket, és bár minden család más és más ünnepi hagyományokat őriz, abban sokan egyetértenek, hogy az együtt töltött időnél, a közösen átélt élményeknél nincs nagyszerűbb ajándék. Mi most ajánlunk néhány olyan különleges programot, amely egészen biztosan mosolyt csal az anyukák és nagyik arcára, és garantáljuk, hogy még évekkel később is emlegetik majd!

pexels-rodnae-productions-7763970.jpg

Forrás: pexels.com

Legendás jazztrombitás legendásan jó anyukáknak

A 10 Grammy-díjjal és 6 Billboard-elismeréssel kitüntetett jazzikon, Arturo Sandoval hollywoodi fordulatokkal teli, filmszerű életét átszövi a szabadság metaforája: egy nehéz körülmények között élő kubai család gyermekeként látta meg a napvilágot, és hosszú, kalandos út vezetett a világhírig. Mágikus színpadi jelenlétéről ódákat zeng a kritika, ő maga pedig évtizedes zenei múlttal és díjak sokaságával a háta mögött is őrzi kíváncsiságát, alkotókedvét és életerejét. A kubai jazztrombitás május 3-án Debrecenben, május 4-én pedig Győrben ad koncertet, ami nem csak a jazzrajongók számára szerepel pirosbetűs ünnepként a naptárban. Egy kora esti vacsoránál és közös koncertnézésnél jobb anya-fia, anya-lánya programot nem is lehet elképzelni, arról nem is beszélve, hogy milyen jó lesz évekkel később, nosztalgiázva együtt újranézni a művész életéből készült For Love or Country című filmet!

arturo_sandoval.jpgArturo Sandoval, Fotó: Rachel Murray 

Az operairodalom legszebb áriái a mexikói sztártenortól

Ki ne emlékezne arra, hogy milyen megkapni a legzamatosabb falatot a tányérról, a legeslegfinomabb részt a családi recept alapján készült mennyei sütiből, leenni a cseresznyét és a tejszínhabot a tortáról? Tulajdonképpen az áriaestekkel is pontosan ez a helyzet: egy estébe sűrítve kapjuk meg az operairodalom legjavát, minden alkotásból a legfelemelőbb részletet. Különösen igaz ez, ha egy igazi világklasszist láthatunk-hallhatunk, márpedig a mexikói sztártenor, Ramón Vargas egyike a legjobbaknak! Egy friss interjúban nevetve mesél arról is, kisfiúként mennyi bosszúságot okozott az édesanyjának azzal, hogy mindenféle elektromos eszközt szétszerelt a lakásban, mert egyszerűen érteni akarta, mi hogyan működik. Hatalmas hang és hatalmas szív: így jellemezhetnénk a világhírű énekest, aki az operairodalom legjelentősebb szerepeiben brillírozott, Debrecenbe és Győrbe pedig kedvenc áriáival érkezik! Az orgonacsokor mellé a páros jegy minden anyukának – na jó, és persze apukának is – tökéletes meglepetés!

2015-2016_tavasz_160410_mozart_idomeneo_ramon_vargas_bbnh_btf_mupa_pj_0075_1.jpg Ramón Vargas a Müpa színpadán, Fotó: Posztós János

Képzőművészet és tánc rendkívüli találkozása

Victor Vasarely alkotásait senkinek sem kell bemutatni: világhírű, jellegzetes forma- és színvilágú munkái most táncszínpadon is megelevenednek, nem is akárhogyan! A Pécsi Balett Vasarely-etűdök című előadása igazi összművészeti ínyencség: különleges látványvilág, égbe emelkedő táncosok, szemet gyönyörködtető geometrikus formák, magával ragadó mozdulatok, megkapó zenei világ, ráadásul az együttes táncművészei mellett olyan kiváló színészek, legendás táncművészek is feltűnnek a tavaszi előadások során, mint Bálint Ádám, Homonnay Zsolt, Vári Éva vagy Uhrik Teodóra, akiről érdekességképp eláruljuk, hogy az előadás premierjén fiával, Kamarás Ivánnal együtt lépett színpadra. Május 9-én Győrben, május 28-án Pécsett, új változatban látható az előadás, amely a tánc- és színházrajongó, de a képzőművészetért lelkesedő anyukáknak is ragyogó meglepetés!

pecsi_balett_vasarely-etudok_076_c_kallai-toth_anett_mupa.jpgA Pécsi Balett táncművészei és Uhrik Teodóra, Fotó: Kállai-Tóth Anett

Azoknak és azoktól, akik szerint nincs lehetetlen

Nem kérdés: az édesanyák nem ismerik a lehetetlen fogalmát, ha a gyermekeikről van szó, és ha kell, kiforgatják sarkaiból a világot. Pontosan úgy, ahogy a BANDALOOP társulata is teszi, akik lenyűgöző előadásaikkal évtizedek óta bizonyítják, hogy szinte bármire képesek: 90 fokkal elforgatják a színpadot, és táncra perdülnek a falakon. A vertikális tánc amerikai úttörői táncoltak már felhőkarcolókon, meredek sziklákon, május 5-én és 6-án pedig végre ismét itthon, Győrben, a Győri Nemzeti Színházzal szemben álló irodaház falain mutatják be LOOM című, lélegzetelállító előadásuk helyszínre adaptált változatát. A koreográfiát a társulat művészeti vezetője, Melecio Estrella Fülöp-szigeteki nagymamája emlékének ajánlotta, aki a második világháború alatt a koncentrációs táborban tanult meg horgolni. A fantasztikus előadás ingyenes, így elegendő csak odasétálni, és gyönyörködni a szédítő magasságban megvalósuló táncelőadásban!

20220429-30_bartoktavasz2022_bandaloop_debrecen_c_brooke_anderson_2.jpgBANDALOOP, Fotó: Brooke Anderson

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr2517819881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása