Álmaink ajándékai – 5 tipp, hogy őszinte legyen az öröm a fa alatt

Van, aki hirtelen felindulásból vásárol karácsonyi ajándékokat, van, aki az utolsó pillanat ihletadó erejében hisz, és persze van, aki egész évben jegyzetel és tervezget azzal kapcsolatban, hogy mi kerüljön a fa alá. Akármelyik típusba tartozzunk is, egy biztos: élményt ajándékozni mindig remek ötlet, ráadásul duplán megéri, hiszen kétszer lesz nagy az öröm, egyszer a meglepetés átadásakor, egyszer pedig az előadás vagy koncert estéjén. Az igazán profik tematikus csomagban gondolkodnak, így a megajándékozott érezni fogja, hogy valóban gondosan megterveztük, minek örülne a legjobban. A 2022-es Bartók Tavasz programjaiból inspirációt merítve összegyűjtöttünk néhány tippet a legkülönbözőbb személyiségek számára – mert mindenki megérdemli a tökéletes ajándékot!

pexels-george-dolgikh-giftpunditscom-1303080.jpgForrás: pexels.com

Táncos-temperamentumos szeretteinknek

A lenyűgöző sevillai táncos-koreográfus, María Pagés új és friss impulzusokkal gazdagította a flamenco tradícióját. „Mindenki tudja, hogy a tánc géniusza María Pagésban él – ehhez kétség sem fér. Ő azonban ennél sokkal-sokkal több: amikor táncol, mindent megmozgat maga körül, előadása után sem az ég, sem a föld nem marad ugyanolyan, mint előtte” – mondta róla a Nobel-díjas író, José Saramago. Una oda al tiempo (Óda az időhöz) című előadására páros belépőt ajándékozni tehát önmagában is remek ötlet, de extraként egy kezdő flamencokurzusra szóló bérletet is érdemes mellé csomagolni, tavaszig ugyanis pont elég időnk van arra, hogy az alaplépéseket és a jellegzetes kézmozdulatokat elsajátítsuk, így a beavatottak magabiztosságával gyönyörködhetünk majd a profik koreográfiájában a színpadon! Muchas felicidades por Navidad!

220408_an_ode_to_time_006.jpgMaria Pagés társulata, Fotó: Maria Pagés official

Jazz- és/vagy komolyzene-rajongó családtagjainknak

Sárik Péter és triója több mint egy évtizede alkot maradandót a jazzdallamokat és klasszikus zenét ötvözve úgy, hogy a létrejött fúzió mindkét műfaj rajongói számára, sőt a kíváncsi újoncoknak is felejthetetlen élményt nyújtson. Nem lesz ez másként a Kékszakáll című est esetében sem, ahol a szárnyaló modern jazz keveredik Bartók egyik legismertebb művének dallamaival, motívumaival. Karácsonyi ajándékképp a koncertjegy mellé egy közös borkóstolót és természetesen egy finom cuvée-t ajánlunk, amelyben egymás legizgalmasabb karakterjegyeit kiemelve találkoznak a különböző szőlőfajták, pontosan úgy, mint az előadáson a jazz és Bartók.

Világutazóknak és gasztrofanatikusoknak

A pandémia időszaka megtanított minket, hogy utazni akkor is élmény, ha isteni fogásokat kóstolva tesszük ezt a saját konyhánkban. Tel-Aviv olyan város, amely tele van fűszerrel, fénnyel, illattal, ízzel, összetéveszthetetlen hangulattal: ezt megidézni a budapesti télben ajándéknak sem utolsó! Válasszunk egy szép kosarat, amelyet megtöltünk izraeli ihletésű gasztronómiai csemegékkel, például a házi készítésű humusz alapanyagaival – különleges csomagolású csicseriborsóval, szezámmaggal, őrölt római köménnyel, üvegcsébe zárt olívaolajjal –, és adjunk mellé szép szalaggal átkötött szakácskönyvet vagy kézzel írott receptgyűjteményt! Ha pedig kulturális ínyencségekkel folytatnánk a sort – érdemes! –, akkor is van egy jó hírünk: Izrael egyik legizgalmasabb kulturális exportcikke, a tel-avivi székhelyű Batsheva Dance Company 2022 tavaszán végre visszatér Budapestre. Őket egyszerűen látni kell!

pexels-maria-orlova-4940719.jpgFotó: Maria Orlova

Rocksztárlelkűeknek

A zseniális dalszerző-frontember, E, azaz Mark Oliver Everett és zenekara, a Los Angeles-i EELS legutóbbi stúdióalbumával egy közel negyven állomásos világturnéra indul, és végre Magyarországot is útba ejtik! Masszív diszkográfiájukban az Earth to Dora a tizenharmadik korong, és mire Budapestre érnek, elkészül 14. lemezük is, nem kérdés, hogy friss, zúzós, őrületes energiájú koncertnek nézünk elébe! Ha a koncertjegyek mellé saját válogatású Spotify-playlistet is készítünk, és kiegészítjük a csomagot egy minden zörejt kizáró, formatervezett fejhallgatóval, nem lesz panasz a csillagszórók alatt! Csak arra vigyázzunk, hogy ne járjunk úgy, mint a Reklámőrültek színésze – „civilben” orbitális EELS-rajongó –, Jon Hamm az Are We Alright Again című szám klipjében! :)

Klasszikus zenei ínyenceknek és kertészkedőknek

Tudtátok, hogy kutatások szerint a növények is szeretik a zenét, és szebben nőnek, ha klasszikus dallamokat hallgatnak? Ha hihetünk az erre irányuló kísérleteknek, az örökzöldek és virágok egyaránt érzékelik a hanghullámok rezgéseit, a barokk zene pedig különösen jól hat rájuk. Így zenekedvelőknek és/vagy hobbikertészeknek is nagyszerű meglepetés, ha egy kis kézzel fogható tavaszt csempészünk a télbe: ma már számtalan formában kaphatók, sőt, akár mi magunk is készíthetünk úgynevezett floráriumokat, azaz üvegbe zárt apró, gyönyörű kerteket. Remek ajándék melléjük az Amsterdam Baroque Orchestra vagy a Collegium Vocale Gent egy-egy csodálatos lemeze, hiszen a felvételeket hallgatva megfigyelhetjük, hogy valóban burjánzásnak indul-e miniatűr kertünk. A növények bizonyára nem veszik majd a szívükre, hogy ők otthon maradnak addig, amíg a két zenekart a megajándékozott élőben is meghallgatja, hiszen mindkét világhírű historikus zenei együttes – Ton Koopman, illetve Philippe Herreweghe vezetésével – Budapesten ad koncertet 2022 áprilisában!

pexels-cottonbro-4507717.jpgForrás: pexels.com

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr6316776094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása