Mit adjunk karácsonyra? – 6 különleges ajándékötlet

Már-már közhely, de egyszerűen nem lehet vele vitatkozni – élményekkel, közösen átélhető pillanatokkal meglepni a szívünknek kedveseket az egyik legjobb ötlet, hiszen így az ajándék része az is, hogy együtt, izgatottan készülünk a várva várt előadásra, koncertre, kiállításra. A Bartók Tavasz ideális ebből a szempontból, hiszen már most elérhetőek a jegyek a jobbnál jobb programokra, és mindössze néhány hónapot kell várni áprilisig. Segítünk a döntésben: különböző ajándékötleteket gyűjtöttünk össze, amelyek csomagban érkeznek – izgalmas kombinációk a legkülönbözőbb érdeklődésű szeretteinknek! 

pexels-lucie-liz-3298040.jpgForrás: pexels.com


Ritmo-hangulatot a fa alá!

2022 tavaszán világ körüli utazásra hív a Budapest Ritmo, és az afrobluestól a perzsa népdalokon és a fúziós óceániai jazzen át a balkáni rezesekig kalauzol majd minket a régió legmenőbb világzenei fesztiválja – világjárók, felfedezők és zenefanatikusok esetében is borítékolható a kitörő öröm, ha Ritmo-koncertjegyeket találnak a csillagszórók alatt! Érkezik Liraz, Amadou & Mariam, a BOI AKIH és António Zambujo, szóval van miből válogatni... és hogy a Ritmo-flow már a fa alatt is kézzel fogható legyen, akár egy, a fesztiválprogramhoz kapcsolódó egzotikus hangszerrel is kiegészíthetjük a meglepetést. Egy szépséges, fából vagy bambuszból készült kalimbán megtanulni és együtt eljátszani a Csendes éjt, szaloncukrot majszolva? A legjobb dolog!


220409_budapest_ritmo_liraz_001_c_shai_franco.jpgLiraz, Fotó: Shai Franco
 

Vacsora és koncert a Budapest Music Centerben

A Signum Saxophone Quartet igazi nemzetközi szupercsapat: a formáció impulzív és spontán karaktere minden alkalommal óriási hatást gyakorol a közönségre. Őket – pontosabban budapesti koncertjüket – ajándékba adni eleve nagyszerű ötlet, de ha igazán emlékezetes élménnyel szeretnénk megörvendeztetni jazzrajongó családtagjainkat-barátainkat, toldjuk meg az estét egy isteni, közös gasztronómiai élménnyel. A koncert a BMC koncerttermében lesz, ám ugyanebben az épületben található az Opus Jazz Club is, ami nem csak jazz-, de konyhaművészetéről is messze földön híres, az étlapon az előételek között megbújó brie sajt és gránátalmás cékla ízharmóniája sokak nagy kedvence, de a kókuszbundában sült csirke és a zöldalmás rizottó is remek választás! Korai estebéd az Opusban, hogy legyen időnk még egy könnyű, frissítő sétára is a Duna-parton, aztán irány a BMC koncertterme: nincs, aki ne örülne egy ilyen programnak!

 220411_bartoktavasz_signum_saxophone_quartet_c_andrej_grilc.jpgSignum Saxophone Quartet, Fotó: Andrej Grilc

Meglepetés varázslatra és elmélyülésre vágyóknak 

Az ünnepek ideje az elcsendesedés, a befelé figyelés időszaka, aztán érkezik az új esztendő, ami mindig kiváló terepe az önismereti gyakorlatoknak is. Mire vágyunk? Mit szeretnénk elérni? Mi lesz a fókuszban a következő évünkben?  Számtalan cikk és tanulmány foglalkozik azzal, mennyi pozitív hatása lehet annak, ha a naplóírás rituáléját beépítjük mindennapjainkba. Az úgynevezett journaling ugyanis nem kizárólag az emlékek megőrzéséről szól, hanem az életünk aktuális kihívásaival való megbirkózás eszköze is: a kézzel írott gondolatok segítik többek közt az elérendő célok kitűzését és a mentális blokkok feloldását is. A Müpa ajándéktárgy-kollekciójában megtalálható gyönyörű füzet – melynek borítója az épület falairól ismerős jellegzetes vonalakat idézi – erre a célra is tökéletes, ha pedig szeretnénk egy különleges előadás formájában is megtapasztalni, milyen a valódi elmélyülés, akkor a Recirquel IMA című, tavasszal debütáló előadását jó szívvel ajánljuk. A társulat legújabb cirque danse produkciója nyújtotta immerzív színházi élmény ugyanis különleges belső utazásra invitál egy rendkívüli  térben... 

pexels-taryn-elliott-naplo.jpgForrás: pexels.com
 

Parádé – lendületes balkáni ritmusok és egy kis tánc

A Boban Marković Orkestart senkinek sem kell bemutatni: magával ragadó energia a színpadon, díjak sokasága, nagy sikerű lemezek, klub- és fesztiválkoncertek sora, rajongók tízezrei: örömzenélésüket hatalmas érdeklődés övezi, bárhol is játszanak Európában. Mrak (Sötétség) című 2019-es lemezüknek biztos, hogy egy nagy masnival átkötve ott a helye a fa alatt, ám most érdemes mellécsomagolni két belépőt a Paradé című előadás bemutatójára is! Hogy miért? Ennek a rendkívüli albumnak a zenei anyagából nőtt ki ugyanis a Székesfehérvári Balett Színház vadonatúj produkciója, mely műfaját tekintve egyszerre szcenírozott koncert és kortárs táncszínház. Nem kérdés, fergeteges lesz!

guca_festival.jpgForrás: belgrad-beat.com

 Álmatlanság – gyönyörű, sötét tónusú mese könyvben és színpadon

Nem csak habkönnyű pillanatokat érdemes ajándékozni, sőt, van, hogy egy felkavaróan szép történet még többet ad: elgondolkodtat, formál, felemel, örök emlék marad. A kortárs norvég irodalom egyik legjelentősebb szerzője, Jon Fosse Trilógia című kötete három kisprózában (Álmatlanság, Olav álma, Esti dal) meséli el két fiatal, Asle és Alide sötét múlttal terhelt szerelmének történetét, amit olvashatunk horrorba hajló modern krimiként, de akár időtlen balladaként is. Már maga a könyv is kiváló ajándék, ám most kiterjeszthető az élmény: korunk egyik legfontosabb zeneszerzője, Eötvös Péter ugyanis fantasztikus opera-balladát komponált a trilógia első darabjából, amelynek magyarországi bemutatója április 12-én lesz a Müpában!

220412_bartoktavasz_eotvos_peter_c_csibi_szilvia.jpgEötvös Péter, Fotó: Csibi Szilvia


Várbeli séta és egy kis art deco kombinációja

Van, hogy a meglepetés attól lesz igazán különleges, hogy olyan, mint egy titokzatos rejtvény: adott két látszólag össze nem illő dolog, amelyekről aztán kiderül, nagyon is összetartoznak. A téli estéken kevés jobb dolog van annál, mint forró csokoládét kortyolgatva elmélyülten kirakózni: a számtalan izgalmas puzzle közül mi most válasszunk egy art deco tematikájút, amelyből rengeteget találhatunk a világhálón, de egy szép art deco posztert kinyomtatva akár mi magunk is készíttethetünk egyedi variációt! Rejtsünk mellé a csomagba egy jegyet a Budai Várséták kínálatából, ezek közül is azt, amelynek keretében a Magyar Nemzeti Galéria kulisszatitkai tárulnak fel, és még a kupolába is ellátogathatunk! És hogy mi az ajándék harmadik eleme, amitől varázsütésre értelmet nyer az első kettő? Nem más, mint az Art Deco Budapest – Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című, április 11-én nyíló nagyszerű kiállítás!

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr9616776986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása