Világsztárok tavasza és pezsgés Debrecenben

Hogy miért érdemes Debrecenbe látogatni a napsugaras tavaszi hónapokban? Van pár okunk rá! Például Európa egyik legszebb városi parkerdeje, a Nagyerdő, ahol remek program piknikezni vagy csak andalogni a Békás-tó körüli sétányon. Az ország legnagyobb protestáns temploma, a főtéren magasodó Református Nagytemplom, amely Debrecen jelképe is egyben. Vagy a MODEM, amely a kortárs és modern képzőművészet rajongóit csábítja falai közé, sőt idén a falai tövébe is, mert egy egészen különleges vertikális táncelőadás valósul meg az épület homlokzatán! A város kulturális pezsgését idén a Bartók Tavasz programsorozata fokozza, így hatványozott a lehetőség a feltöltődésre. Mutatjuk, mi mindent érdemes látni idén tavasszal Debrecenben. 

220422-0505_bartoktavasz_bandaloop_imax_dallas_james_adamson.jpgBANDALOOP, Fotó: James Adamson

Ritmo Piknik

2016 óta óriási sikere van a Ritmo világzenei fesztiválnak Budapesten, idén pedig már vidéki nagyvárosokba is beköltözik a kulturális kavalkád. Április 29-én a debreceni Déri téren a cappella népdalokkal kedveskedik a közönségnek a Dalinda három énekesnője, majd VENI, vagyis Szász Veronika lép a színpadra, aki Prieger Zsolt szerint Erykah Badu, a Morcheeba és a feminin poszt-dubstep legszebb pillanatait egyaránt megidézi”. Ezzel párhuzamosan a Dósa nádor téren a Nasip Kismet a kortárs török népzenébe avatja be az érdeklődőket, végül a tíztagú latin-amerikai cumbiacsapat, a Los Orangutanes – melyben ismert magyar zenészeket ugyanúgy találunk, mint perui és uruguayi muzsikusokat – táncoltatja meg a nézőket. Másnap már délelőtt indul a Déri téren a vigadalom: Paár Julcsi Kerekerdő mesekoncertje után a Ritmuslabor vezet ütőhangszeres tréninget, és a Bognár Szilvia Sextet keveri izgalmasan a jazzt, a folkot és az indiai klasszikus zenét. A Dresch Mihály Ballance Trio hasonló műfajban utazik: a jazzt és a népzenét vegyítik ők is. A Dósa nádor téren a roma világzene nemzetközi hírű képviselőit, az Etnoromot, majd a közkedvelt skazenekart, a Pannonia Allstars Ska Orchestrát hallhatjuk zárásként.

 220430_ritmo_piknik_los_orangutanes_001_c_wilhelm_laura.jpgLos Orangutanes, Fotó: Wilhelm Laura

Ohnody / Дeva / Saya Noé / Drimba Cristina

A bevezetőben említett Nagyerdő egyik különleges helyszíne az 1913-ban épült Víztorony, amely amellett, hogy ma már műemlék épület, színes-zajos programok sorának biztosít helyszínt tavasztól őszig. Itt ad koncertet április 30-án négy izgalmas, fiatal dalszerző-énekesnő, az új generáció legjobbjai, akikben nem csak az a közös, hogy elképesztően tehetségesek. Személyes élményekből táplálkoznak, érzelmesek és megkapóan őszinték, dalaikon elmélázik a bőr alatti élményekre vágyó zenerajongók tábora. Ohnody (Hegyi Dóra) szabadversekkel ötvözött elektropophangzást, Дeva (Takács Dorina) népdalokkal vegyített, lágy basszusokat, Saya Noé (Kőrös Mimi) melankolikus, trappel és hiphoppal kevert elektropopot, Drimba Cristina pedig érzelmes gitárszólamokat hoz a koncertre.

 220430_deva-ohnody-saya-drimba.jpgOhnody / Дeva / Saya Noé / Drimba Cristina

BANDALOOP

„Állítólag halált megvető, amit teszünk. Szerintem inkább életigenlő.” Az oaklandi Bandaloop alapítója, Amelia Rudolph szavaiban benne van mindaz a nagyvonalúság, amellyel az 1991-ben létrehozott légtánctársulat felülírta a gravitáció szabályait. Váratlan helyszíneken fordítják oldalára a táncparkettet, és tulajdonképpen bármiből színpadot varázsolnak maguknak, legyen az egy felhőkarcoló, egy híd, a New York-i tőzsde épülete vagy egy sziklafal. A világ 22 országában több millió ember lélegzetét akasztották már meg. A táncosok kecses eleganciával szárnyalnak a levegőben, akárcsak egy kortárstánc- vagy balettszínpadon, miközben művészetükkel ébresztgetik a kreatív kíváncsiságot és újradefiniálják a közterek funkcióját. Április 29-én és 30-án a MODEM falán kell őket keresni!

2014sundial_bridge16-photo_krystal_harfert.jpgBANDALOOP, Fotó: Krystal Harfert

Igudesman & Joo: Play It Again

Aleksey Igudesman és Hyung-ki Joo párosa a klasszikus zenét fergeteges humorral vegyíti, és gyakran a közönség popkulturális tudását is megpiszkálgatja. Szkeccseik 2004 óta fordítják ki sarkaiból a komolyzenei életet, jó szándékú ámokfutásaikhoz megnyerték már partnernek többek közt a Londoni, New York-i és Los Angeles-i Filharmonikusokat is. Április 27-én a Kölcsey Központban nevethet velük a debreceni közönség, méghozzá egy olyan előadás során, amely a ráadással kezdődik. Végül is az a koncertek legjobb része, nem? Szóval a két komisz virtuóz úgy döntött, nem is adnak mást ezen az estén, csak ráadást ráadás hátán.

 220426-27_igudesman_joo_005_1.jpgIgudesman & Joo, Fotó: Igudesman official

Arturo Sandoval

Fontos fogalom a szabadság a kubai származású, 10 Grammy-, 6 Billboard- és 1 Emmy-díjas jazztrombitás életében. Szülőhazájában anno bebörtönözték, mert titokban „az imperialisták zenéjét” hallgatta. Évekkel később disszidált az USA-ba, méghozzá rajongott idolja, Dizzy Gillespie segítségével. Zsenialitásával világhírre tett szert, 2013-ban Obama elnök Szabadság érdemrenddel tüntette ki. A műfaj leginnovatívabb képviselőjeként a 70-es évek közepétől kezdve azon dolgozott, hogy szülőhazája afrokubai zenei hagyományaival élénkítse a jazzt. Sorsszerű, hogy éppen egy korlátokat lebontó műfajban ért el hatalmas sikereket. Május 3-án a Kölcsey Központban végre a debreceni közönség is hallhatja őt.

220503-04_bartoktavasz_arturo_sandoval_c_jeremy_lock.jpgArturo Sandoval, Fotó: Jeremy Lock

 Ramon Vargas és a Győri Filharmonikus Zenekar 

Bel canto szerepektől drámai hangvételű karakterekig terjed a világhírű mexikói tenor, Ramón Vargas repertoárja. Karrierje nem akárhogyan kezdődött: Pavarotti helyett lépett a Metropolitan Opera színpadára a Lammermoori Lucia 1992-es előadásában. Irigylésre méltó pályája során 12 Verdi- és 13 Rossini-szerepet énekelt már el. Május 5-én a romantikus opera két nagymesterének művei mellett Mozartot, Donizettit, Cileát, Ponchiellit, Puccinit, Leoncavallót és Cardillót is hallhat tőle a Kölcsey Központ közönsége. A Győri Filharmonikusokkal már 2017-ben is lenyűgöző összhangban működött együtt, így ez alkalommal is ők kísérik az énekest, akiért sokan több ezer kilométert is utaznának, hogy élőben is meghallgathassák! Jó sorunk van, hogy nekünk elég csak Debrecenig menni!

220503-05_bartoktavasz_ramon_vargas_c_lou_valerie_dubuis.jpgRamon Vargas, Fotó: Lou Valerie Dubuis

A bejegyzés trackback címe:

https://bartoktavasz.blog.hu/api/trackback/id/tr8117809807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása