Medvetáncok – Bartók Béla találkozásai József Attilával
Medvetáncok – Bartók Béla találkozásai József Attilával

Bartók Béla 1908-ban jelentette meg Tíz könnyű zongoradarab című etűdgyűjteményét. Ennek utolsó, tizedik darabja volt a Medvetánc , ami minden kétséget kizáróan közvetlenül ihlette József Attila azonos című versét. A József Attila-vers ritmikája és refrénje egyértelműen hivatkozik a Bartók-műre és az annak alapjául szolgáló népdalra. A Bartók Tavasz stílusosan József Attila születésnapján, azaz április 11-én, a Müpában állít emléket a költő ...

Bartók Béla, a zongoraművész
Bartók Béla, a zongoraművész

Noha Bartók Bélát ma elsősorban zeneszerzőként és népzenekutatóként tartjuk számon, zongoristaként is a 20. századi magyar zenei élet megkerülhetetlen alakja. Előadóművészi karrierje az első világháború után ívelt fel, amikor 15 országban több mint 300 koncerten játszott, turnézott például Angliában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Svájcban és Olaszországban. A zongoraművészi minőség Bartók számára szervesen összekapcsolódott ...

Beethoven, a modern zongora első pionírja
Beethoven, a modern zongora első pionírja

Az első zeneszerző volt, aki öntörvényűen a saját útjára lépett, de első azok közül is, akik észrevették, mennyi szerzői lehetőséget tartogat a modern zongora. Rudolf Buchbinder koncertje előtt idézzük fel Beethoven, a zongoraszólista alakját, aki kiemelkedett a korabeli, rendkívül kompetitív bécsi zenei szcénából.

beethoven.jpg

Csodagyerek volt, bár a legnagyobb csoda, hogy nem ment el a kedve egy életre a zenéléstől. Ludwig van Beethoven ötévesen kapta első ...

Bartók és a legsátánibb jazzdallamok
Bartók és a legsátánibb jazzdallamok

Dübörög a jazz, a műfaj egyre szélesebb körben hódít, Bartók Béla pedig hűvös távolságtartással figyeli a merőben új zenei nyelv születését. Hogyan alakult a zeneszerző viszonya a jazzel az 1920-as évektől kezdve, mi köze ennek a viszonynak a népzenéhez, és miért inspiráló még ma is a bartóki univerzum a jazzerek számára?

mick-haupt-v8m_wblqczu-unsplash_1.jpgPhoto by Mick Haupt on Unsplash

Nekünk nincs szükségünk jazzre, van gyönyörű népzenénk, felesleges, hogy a jazz karjaiba ...

Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón
Kihagyhatatlan programok az idei Budapest Ritmón

A 2016 óta futó Budapest Ritmo világzenei fesztivál Közép-Európa egyik legjelentősebb ilyen eseménye, amely egyszerre mutat be felfedezésre méltó, még kevésbé ismert vagy éppen feltörekvő tehetségeket, illetve hozza el Magyarországra a műfaj világsztárjait. Showcase, unikális filmprogram és konferencia színesíti a három nap programját. Lássuk, mi az, ami kihagyhatatlan a 2024-es felhozatalból!

240411-13_budapestritmo_c_hirling_balint_mupa_web.JPG

2024. április 11., Szimpla Kert

A Budapest Ritmo első napja ...

Bartók és a rendszerbe gyűjtött világ
Bartók és a rendszerbe gyűjtött világ

Ki ne álmodozott volna már arról, hogy komfortzónájából kilépve új tájakat és új kultúrákat fedezzen fel? Bartók Béla motivációi ugyan ennél jóval összetettebbek voltak, és még csak egzotikus szigetekre sem kellett ellátogatnia a nagy felfedezéshez, útjai során gyűjtött zenei anyagai mégis alapjaiban változtatták meg saját korát és a jövőt. 

bartok_gyujt.jpgBartók Béla régebbi népzenei lejegyzéseit korrigálja, Forrás: oszk.hu

A kísérleti zenei szcénát ...

A látnok, a kurtizán és az énekesmadár
A látnok, a kurtizán és az énekesmadár

Az Electric Fields programjának középpontjában három olyan nő áll, akik bár jóval a női emancipáció megindulása előtt éltek, mégis megtalálták a módját, hogy kibontakoztassák alkotói képességeiket, és – nem utolsósorban – helyet biztosítsanak maguknak a zenetörténetben. Hildegard von Bingen, Barbara Strozzi és Francesca Caccini persze nem mindig léphetett le a korabeli nők számára származásuk szerint kijelölt életútról, ám művészi ...

Miként lesz az imádságból művészet?
Miként lesz az imádságból művészet?

A Bartók Tavasz „kántor-csúcstalálkozója” a zsidó zenei világ színes szeletét mutatja meg a nagyközönségnek. Az esemény jelentőségéről a koncert egyik főszereplője, Raáb Gábor mesélt.

„A héber chazzan, azaz kántor kifejezés helytartót, felügyelőt, látót, előrelátót is jelent, hiszen kezdetben a kántor vezette a közösséget, minden vallási kérdésben segítségükre volt. Akkoriban a közösség nagy része írástudatlan volt, így az ...

A TikTokról a Grammy-re: ez a jazz-GenZ tempója
A TikTokról a Grammy-re: ez a jazz-GenZ tempója

Pár nap alatt milliós nézettséget produkált egy közösségi médiára feltöltött Ella Fitzgerald-feldolgozással, majd popsztárokat körözött le egy alapvetően könnyű műfajokat díjazó Grammy-kategóriában. Samara Joy „mézédes virtuozitásával” egyszerre citálja az időtlen jazzhősöket és csavarja meg a műfajt egy huszonéves ambíciójával. 

240408_samara_joy_003_meredith_truax_wblogra.jpgFotó: Meredith Truax

„Samara Joy kitüntetést érdemel, amiért megmenti a jazzt!” Merész összefoglalás ez ...

Dalok, amiket feltétlen hallgass meg a Spiritualized koncertje előtt!
Dalok, amiket feltétlen hallgass meg a Spiritualized koncertje előtt!

Április 7-én először ad koncertet Magyarországon az elmúlt bő 30 év egyik legjobb, legfontosabb brit zenekara, a pszichedelikus-spacerockos-gospeles-soulos Spiritualized. Kihagyhatatlan esemény, tíz lemezük egy-egy dala a meggyőző érv, miért az.

240407_spiritualized_001_c_juliette_larthe.jpg© Juliette Larthe

Shine A Light (1992)

A zajrock úttörője, a Spacemen 3 megszűnése után Jason Pierce, azaz J. Spaceman a Spiritualizeddal folytatta álomszerű, lebegős, éteri elszállásait.

Lay Back In The Sun ...

Mutass kevesebbet

BARTÓK TAVASZ NEMZETKÖZI MŰVÉSZETI HETEK

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek tucatnyi helyszínén 2024-ben is díjnyertes produkciók, világhírű előadók, magyarországi és ősbemutatók, nem mindennapi együttműködések, valamint a kortárs komolyzenétől a világzenén, a jazzen, a táncművészeten és a képzőművészeten át a könnyűzenéig saját műfajukban kiemelkedő alkotók várják a látogatókat.

 

Ajánló

süti beállítások módosítása